Bericht

Op verkenning in de Transvaalbuurt

Geplaatst op 22 september 2021, 09:28 uur
Illustration

Hoewel ik al jaren in Oost woon, is de Transvaalbuurt mij niet erg bekend. In de jaren ’80 vond ik het er niet prettig en 15 jaar geleden hoorde ik nog van overvallen en narigheid.

Stille straten
Nu was ik dan ook verbaasd hoe de buurt eruit ziet: opgeknapte en nieuwe woonblokken, bijvoorbeeld bij de Tugelaweg, veel buurttuintjes en kinderspeelplekken. Wel veel rommel naast de vuilnisbakken en vooral erg lege, stille straten. Waar zijn de mensen? Is het zo stil vanwege corona of de Ramadan? Of zijn er geen winkels en horeca meer in de buurt?  

Dure huizen
Een buurtbewoner die hier al 30 jaar woont vertelde dat het veel stiller is dan vroeger, dat er heel andere mensen zijn komen wonen. Mensen met geld want de woningen zijn duur geworden.

Hij is heel blij  met de veranderingen. Vroeger was er veel criminaliteit, werd er in drugs gehandeld in je portiek en voelde je je niet erg veilig. Nu geniet hij van de mooie tuinen, het water en de kades met prachtige dijkwoningen, en ook van de buurtbewoners die hij kent en met wie hij regelmatig een praatje maakt.

Genoeg voorzieningen
Er zijn nog genoeg winkels om je dagelijkse boodschappen te doen: twee supermarkten, twee Turkse groentewinkels en een Marokkaanse en Nederlandse bakker. Ook is er nog genoeg horeca. Er zijn vijf restaurants: twee Italiaanse restaurants, een Mexicaans/Amerikaans en een Turks restaurant en drie afhaalrestaurants: Surinaams, Hindoestaans en Nederlands.

En er zijn twee ijswinkels met heerlijke ijs!

Nee, volgens deze Transvaler hoef je voor je boodschappen niet naar Oostpoort. Oostpoort weet hij wel te waarderen want daar zit hij prinsheerlijk op een terrasje te genieten, maar Transvaal dat heeft het!

--

Bezoek voor meer verhalen over Amsterdam-Oost de website van het Geheugen van Oost

 

Deel dit:
Afzender
Stichting Geheugen van Oost verzamelt verhalen over Amsterdam-Oost van (oud-)bewoners en anderen. OudOost.nl publiceert regelmatig een verhaal. Alle verhalen zijn te lezen op geheugenvanoost.amsterdam, zodat deze geschiedenis niet verloren gaat.