Melanie Verhoef

Professional
Wie is Melanie?

Ik werk sinds 2014 met veel liefde in verschillende gebieden van Stadsdeel Oost. 

Mijn werk en hobbies

Ik werk voor de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en zet mijn sociaal werk achtergrond in om met bewoners, organisaties en ondernemers te kijken wat er nodig is om Amsterdam Oost nog mooier te maken. Onderwijs, dan wel onderzoek van de HvA gaat hier vervolgens mee aan de slag.

Mijn expertise

Buurtcampus is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). In de projecten van Buurtcampus Oost benutten we de kennis en creativiteit van de studenten en de locaties en publieksprogramma’s van de bibliotheek. Daarnaast doen er véle anderen mee!

Mijn mogelijkheden

Buurtcampus werkt aan 3 uitdagingen. Doe jij mee?



  • Een duurzame wijk
    Voor de één betekent een duurzame wijk een wijk waar afval wordt gescheiden en voor de ander het isoleren van woningen. De Gemeente Amsterdam streeft naar een klimaatneutrale stad in 2050. De studenten van Buurtcampus Oost werken samen met bewoners en organisaties uit de buurt aan het realiseren van de klimaatambities van Amsterdam samen met de buurtbewoners. Hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid meer urgentie krijgt bij alle bewoners? Welke uitdagingen kom je hierbij tegen? En hoe kun je (kwetsbare) bewoners beter betrekken bij een duurzame wijk?

  • Vitaliteit in de wijk
    Gezond en vitaal zijn is belangrijk voor iedereen. In een wijk waarin mensen met verschillende leeftijden en achtergronden wonen varieert de mate van gezondheid. De studenten, buurtbewoners en organisaties van Buurtcampus Oost zijn zich bewust van deze variatie en willen inspelen op de specifieke behoeften van bewoners. Hoe kun je kwetsbare bewoners helpen om meer te bewegen? Hoe kun je eenzaamheid onder ouderen én jongeren verminderen? Wat hebben bewoners met de ziekte van Alzheimer nodig om veilig te kunnen leven in de buurt? En hoe kun je met elkaar uitwisselen wat wel of niet werkt?

  • Samenwerken in de wijk
    De samenwerking tussen formele en informele organisaties in zorg en welzijn wordt steeds belangrijker. Dit is nog niet zo makkelijk en vraagt om nieuwe manieren van werken. De studenten van Buurtcampus Oost werken samen met bewoners en organisaties uit de buurt aan de vernieuwing van de dagelijkse praktijk van zorg en welzijn in Amsterdam Oost. Hoe kunnen formele en informele organisaties uitgebalanceerd met elkaar samenwerken?

Relevante ervaring

De afgelopen 15 jaar heeft Buurtcampus (ook wel bekend als BOOT) onderwijs en onderzoek ingezet in Amsterdam Oost. Wil jij hier meer over weten? Neem contact op!