Bericht

Lesgeven op de eerste gemeentelijke LHNO, Lager Huishoud en Nijverheid Ond

Geplaatst op 31 oktober 2022, 01:44 uur
Illustration

Charlotte Offenberg was van 1978 - 2020 docent maatschappijleer op de van Gellicum school, later gefuseerd met de van Deventer Mavo en de LTS. Zij heeft het altijd met veel plezier gedaan, zelfs nu na haar pensionering komt ze als vrijwilliger leesbegeleiding nog een paar keer per week naar de school. Haar hobby was fotograferen en tussen 1978 en 1991 heeft ze veel foto's van de leerlingen gemaakt, die ze zelf afdrukte en aan de kinderen gaf.

'We zaten in een H-vormig gebouw van 2 verdiepingen met een kelder eronder, zo'n beetje tegenover het Kraaiennest en vlak bij de Don Bosco school.  Als de jongens van de LTS pauze hadden stonden bij ons de meisjes tegen de ramen geplakt om naar ze te kijken. Toen we eind jaren '80 fuseerden met de technische school en de jongens op de school rondliepen normaliseerde dat. In de kelder zat de stookruimte en werden feesten gegeven, in de westelijke lange arm van de H zat de keuken. Ik herinner me nog goed dat het ontzetting gaf bij de buitenlandse meisjes als de kookjuf eten wilde weggooien. Vanaf het begin dat ik er kwam werken zaten er verschillende culturen op de school, het grootste verschil was aanvankelijk dat de Hollandse meisjes uit veel kleinere gezinnen kwamen. En wat heel in het begin ook opviel: sommige buitenlandse meisjes gingen in het laatste jaar expres heel slecht presteren zodat ze een jaartje moesten overdoen en uitstel kregen voor hun huwelijk. Dat is eigenlijk heel snel verdwenen, vrijwel alle ouders willen  dat hun dochters een diploma halen en een maatschappelijke loopbaan nastreven. De sfeer op school heb ik altijd leuk gevonden, de docenten konden meestal goed met de leerlingen overweg. Goed voorbeeld geven is trouwens erg belangrijk, als de directeur niet te beroerd is om propjes van de vloer te rapen, doen de kinderen het ook. De kinderen bij ons op school hebben geen capsones, ze zijn recht voor zijn raap. O ze kunnen best lastig zijn en reuze ruzie maken , maar net als je je zorgen gaat maken is het weer over. Buiten de school gedragen ze zich doorgaans prima. De kinderen gaan aanvankelijk wel veel in een groepje uit de eigen achtergrond bij elkaar zitten, maar zodra ze goed Nederlands kennen worden het stadskinderen, Amsterdammers.Veel leerlingen voelden zich verdrietig/beledigd /boos toen een wethouder het over kutmarokkanen had en de burgemeester hem niet op de vingers tikte. De hetze tegen Marokkanen en Islam in de gratis bladen en andere media maakte het niet makkelijk voor ze en voor de docenten. Over het algemeen viel er wel goed met ze te praten over de problemen als je naar ze luisterde en serieus nam.

In de 80er jaren is onze school een Montessorischool geworden. Dat was veel handiger omdat we toen groepjes konden maken op verschillend niveau. Sinds het speciaal onderwijs is afgeschaft krijg je kinderen op school die theoretisch moeilijker kunnen leren en na de fusie met de LTS werden we een LBO. Technische vakken moet je sowieso individueel geven. De docenten kregen cursussen Montessori onderwijs en voor de kinderen betekende het o.a. dat ze uitgenodigd werden voor de inter- Montessoriades. Dat is een bijeenkomst met sport en culturele activiteiten voor alle 3e klassen van Middelbare Montessorischolen. De meeste van die scholen zijn lycea, maar onze kinderen waren altijd het meest populair; zodra er muziek wordt opgezet gaan ze dansen.

Onze school is altijd actief geweest met culturele en sociale activiteiten; jarenlang verzorgden wij een Kerstdiner voor ouderen uit de buurt, playback shows en andere optredens kwamen regelmatig voor. Weet je wat zo grappig is ? Als de kinderen op werkweek gaan worden de stapelbedden op de zalen altijd tegen elkaar geschoven want  alleen slapen vinden de kinderen zielig. Ze beklagen dan ook de docent die op een apart kamertje slaapt.

In 1998 is het gebouw gesloopt om plaats te maken voor een veel grotere school. Ik vind de architectuur erg geslaagd; het is zo open, je ziet overal wat er gebeurt. ".

--

Bekijk dit verhaal ook op de website van het Geheugen van Oost.
 

Illustration
VMBO Polderweg De VMBO school aan de Polderweg. Het Montessori College Oost aan de Polderweg.
Deel dit:
Afzender
Stichting Geheugen van Oost verzamelt verhalen over Amsterdam-Oost van (oud-)bewoners en anderen. OudOost.nl publiceert regelmatig een verhaal. Alle verhalen zijn te lezen op geheugenvanoost.amsterdam, zodat deze geschiedenis niet verloren gaat.