Activiteit

De Transvaalbuurt in de Tweede Wereldoorlog

zaterdag 5 mei 2018 , 10:30 - 12:30 uur

Intieme verhalen over de jeugd van een Joodse dichter/violist en een Joodse bakker

Kom in de Krugerkamer luisteren naar intieme verhalen over het leven in de Transvaalbuurt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee hoofdpersonen staan centraal: de 96-jarige Joodse dichter en violist Maurice Ferares en de Joodse bakker Dave Verdooner. Onder leiding van filmmaakster Marjolijn Heijnen vertelt schrijver Frits Slicht verhalen over hun jeugd in de Transvaalbuurt en worden twee unieke filmportretten vertoond.

Je kon een speld horen vallen toen vorig jaar ruim 30 mensen ademloos luisterden naar de verhalen in de intieme huiskamer van de Krugerkamer. Er waren bezoekers van heinde en ver, op zoek naar verhalen van familieleden die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Transvaalbuurt woonden.

Aangestoken door dit succes organiseert de Krugerkamer dit jaar opnieuw een Vrijheidsmaaltijd met bijzondere verhalen, in samenwerking met Marjolijn Heijnen en Frits Slicht. 

Marjolijn Heijnen is filmmaakster en betrokken bij het onderwijsproject ‘Oorlog in mijn Buurt’.

Frits Slicht is chroniqueur en schrijver van het boek “Verteld om nooit te vergeten” - Herinneringen aan de Joodse bewoners van Amsterdam Oost/Transvaalbuurt 1925-1945.

Kom kijken en luisteren naar verhalen, gedichten en films van en over de 96-jarige Joodse dichter en violist Maurice Ferares en de Joodse bakker Dave Verdooner, zoon van de destijds vermaarde bakker Meijer Verdooner (overleden in 2008). Beiden hebben hun jeugd doorgebracht in de Transvaalbuurt. Onder leiding van gespreksleider Marjolijn Heijnen vertelt Frits Slicht verhalen over hun leven in de Transvaalbuurt. Daarna worden twee unieke filmportretten van Ferares en Verdooner vertoond.

De Vrijheidsmaaltijd wordt daarnaast bijgewoond door kinderen die vertellen over de oorlogservaringen van hun familie, zoals Jan Swagerman en Peter Kropfeld wiens vader en tante ten tijde van de oorlog aan het President Steynplantsoen woonden.

De Vrijheidsmaaltijd begint met een kop koffie of thee en Joodse lekkernijen als boterkoek en gemberbolussen. Na afloop kan je met een kop soep en huisgebakken challes (Joods brood) napraten

Locatie
Krugerkamer
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
bijzonderheden
Aanmelden via info@krugerkamer.nl
Deel dit: