Activiteit

Workshop met kunstenaar Ida van der Lee en Verhalen delen met het Geheugen van Oost

vrijdag 20 september 2019 , 17:00 - 19:00 uur

De ijstaart van Schep: verhalen uit de buurt van toen en nu.

‘Mijn Eerste Heilige Communie op 18 mei 1950 was een feestelijke gebeurtenis. Eerst in mijn bruidsjurkje op de foto en dan naar de kerk op de Linnaeushof. Al mijn ooms, tantes, neefjes en nichtjes waren bij de mis aanwezig. Na de plechtigheid gingen we met de hele familie naar ons huis in de Pretoriusstraat. Aan het eind van het diner ging de bel: 'De ijstaart van Schep', riepen we in koor. En dat was het besluit van een heerlijke dag.’ - Lia, buurtbewoner.
Wie door de ogen van buurtbewoners naar Amsterdam-Oost kijkt, ontdekt dat de straten gevuld zijn met persoonlijke verhalen over rituelen. Geheugen van Oost verzamelt al jaren alledaagse en uitzonderlijke verhalen uit de buurt voor hun online archief. Tijdens deze avond staan een aantal kleurrijke vertellers uit het archief in de schijnwerpers. Kom luisteren naar het verhaal van Lia over de ijstaart van Schep, haal herinneringen op over Dansschool Koehof met Anneke, en hoor hoe het was voor Sare om na de Hadj weer thuis te komen in Amsterdam-Oost.  
Voorafgaand aan de verhalenavond kunt u meedoen aan een workshop van beeldend kunstenaar Ida van der Lee, die deelnemers op creatieve wijze met elkaar in gesprek brengt over rituelen die in hun leven betekenis hebben. 
Ida van der Lee ontwerpt rituelen om verhalen te vertellen over onderwerpen die raken en ontroeren. Met een tafel vol kleine, fantasierijke objecten helpt ze je om iets te herinneren of om op bepaalde gedachtes en associaties te komen. Hierdoor ontstaat een warme sfeer waarin betekenisvolle verhalen gedeeld worden.  
Geïnspireerd? We zijn altijd op zoek naar meer verhalen voor het archief van Geheugen van Oost! Tijdens deze avond kunt u uw verhaal delen met een redacteur van het archief en krijgt u in ruil daarvoor een gratis toegangskaartje tot het Tropenmuseum.

Om jouw plaats in de workshop te verzekeren kun je het best een mail sturen naar mijnritueel@wereldculturen.nl

17:00-17:45 Workshop met Ida van der Lee

17:45-19:00 Verhalen luisteren en delen 

Gedurende het programa verzorgen wij hapjes en drankjes.

Locatie
Eerste van Swindenstraat 469
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Illustration
 
Deel dit: