Bericht

Populierenweg toen en nu, deel 1

Geplaatst op 23 oktober 2023, 10:05 uur
Illustration
logo
Geheugen van Oost

De Populierenweg in Amsterdam Oost,waar ik in 1955 ben geboren.

De woningen waren voor nood zo vlak na de oorlog in 1950 gebouwd. Op de 2e foto was er nog een groot grasveld waar je heerlijk kon voetballen, en er in de winter van de jaren 60 een complete ijsbaan door vele buurtbewoners werd gemaakt. Op de foto op de voorgrond een huisje waar je met vragen over en wanneer je centrale verwarming kreeg kon komen. Later bleef van dat grote grasveld niet veel meer over, mede door de spooruitbreidingen op de spoordijk en omdat er parkeervakken bij moesten komen

Ik zie nog mijn moeder staan, bij de radiator, het geheel was net aangezet en de woning werd warmer en warmer, tot de dop waar je normaal de kachel ontlucht er af schoot, en de hele huiskamer vol spoot en stroomde met kokendheet vuil vies water. Resultaat, haar armen en hand in de zwachtels, flinke blaren en ook de onderburen kregen hun deel van t water. Houten vloeren en plafonds dus je kunt je wel voorstellen wat een ..... dat was, ook het net vernieuwde behang en meubilair was naar de knoppen.

Jaren later kwam er het idee, om een renovatie van de huizen te doen, mijn ouders blij, want we hoefden het huis niet uit en het zou zo klaar zijn ..... (toen hadden ze al humor). Er kwamen verlaagde plafonds met wat isolatie er tussen, de houten vloeren werden wat bijgewerkt en verbeterde kozijnen. Aan de buitenzijde een laag isolatie in heerlijke kleuren. Als je nu gaat kijken zie je diverse kleuren vakken etc dat is geen kunst maar pogingen de graffiti tegen te gaan.

Je begrijpt, de noodwoningen die 15 jaar zouden staan, staan er nog, en ook daar: gaat een huurder weg? hup een bord "te koop" op het raam.
Op nummer 19, daar ben ik met mijn 3 broers geboren. en nu bijna 70 jaar later:

Gelegen in Amsterdam ligt dit bijzondere appartement aan de Populierenweg. Het appartement heeft een woonoppervlakte van 61 m2, is gebouwd in 1951. De laatste WOZ-waarde van Populierenweg 19-C is 368.000 euro. pffffff

Illustration
Populierenweg
Deel dit:
Afzender
Stichting Geheugen van Oost verzamelt verhalen over Amsterdam-Oost van (oud-)bewoners en anderen. OudOost.nl publiceert regelmatig een verhaal. Alle verhalen zijn te lezen op geheugenvanoost.amsterdam, zodat deze geschiedenis niet verloren gaat.