René Janssen

Bewoner, Ondernemer, Professional, Hoofdedacteur IBTV
Wie is René ?

Ik ben als het aan mij ligt voor altijd inwoner van Amsterdam Oost en woon en werk daar lekker aan het water, en toch in de wijk.

Mijn werk en hobbies

Ik ben fulltime hoofdredacteur en initiatiefnemer van IBTV (Indische Buurt Televisie).


Ik ben daarnaast coördinator van het Indische Buurt Festival 20202, 2021 en 2022 en van de De Theaterzaal (Meevaart). Bij bewonersinitiatief Cultopia leid ik JamPot Jamsessie, Cultopia ComedyNight, de PubPopQuiz, StoryNight en FilmClub. Ik zit in het kernteam van Coöperatie 10, geef advies binnen Wijkkunde en aan het Freedom Fighters Festival, aan Internationale Vrouwendag Amsterdam Oost en aan Festival I AM/Arren Moede. Ik ben bestuurslid van Stichting Dembati. Alles wat ik doe vind je terug in de Facebookgroepen onder die namen.


Ik kijk daarnaast graag op TV (on demand én lineair) naar muziekdocumentaires, fictie gebaseerd op non-fictie, voetbal en wielrennen en alternative movies. Ik lees graag opiniebladen, op papier. Ik schuim ook graag het internet af op zoek naar muziek uit de periode 1945 - 2005, en draai die op mijn AVL3 soundsysteempje. Ik houd onze 20 kamerplanten en onze balkontuin vol bloemen bij. Bewegen doe ik lekker op mijn raspaard, de witblanke Gazelle Chamonix Excellent S8. Die is niet elektrisch.

Mijn omgeving

Mijn straat is net zo gemengd als de hele wijk is en dat is fantastisch. Elke dag is daardoor anders en verrassend. Kansen voor bewoners scheppen op alle vlak is al jaren het sterkste punt van Oost. Dat laten de laatste vijftien jaar overduidelijk zien. Toch is er nog steeds verborgen armoede, kansenongelijkheid, uitsluiting en eenzaamheid, zijn er te weinig sociale huurwoningen en zijn er groepen die langs elkaar heen leven waar dat niet hoeft. Ik werk er aan mee dat dat beter gaat, want dat kan. Transparantie, vertrouwen en gemeenschappelijke waarden zoeken zijn de sleutel daartoe.

Mijn droom

OMNIS PERTINET: Iedereen doet mee, iedereen blijft meedoen. Dat was eerst niet zo, en nu wel. Het komt dus goed.

Mijn expertise

Strategisch denker en tegelijk pragmatisch doener. Ik heb langjarige ervaring met lokale interactie tussen bewoners, beleidsmakers, informele organisaties, ondernemers, kunstenaars en welzijnsorganisaties. De ruimte tussen formeel en informeel is mijn speelveld. Ik heb een duidelijke visie op samenwerking en participatie: zijn we het niet eens dan praten we door tot dat wel zo is. Luisteren is belangrijker dan praten. We respecteren elkaar, en we willen allemaal één ding: een meer open en veilige samenleving met plek voor iedereen. Dat is ons baken en ijkpunt.


 

Mijn mogelijkheden

Ik adviseer je als je je sociaal inititiatief wilt verduurzamen.


 

Relevante ervaring

Ik heb ruime ervaring met het maken van lokale TV, ruime ervaring met bewonersprocessen, ruime ervaring met de ondersteuning van sociale initiatieven, ruime ervaring met het programmeren van kunst en cultuurprogramma's en met het organiseren van festivals. met al deze zaken heb ik leidingevende capaciteiten en ben ik voorzien van een zeer ruim netwerk.